125 DANA DO ZIME

23.07.2023.

Iako nas od kalendarskog početka zime dijeli još  5 mjeseci, za biatlonce zima počinje nešto ranije s prvim natjecanjima u sezoni do kojih je preostalo još 125 dana za pripreme i trening. Glavni trener Reprezentacije Dejan Brajdić i streljački trener Boštjan Lekan otkrivaju nam od čega se sastoje pripreme i što je sve potrebno odraditi kako bi naši biatlonci spremni dočekali sezonu.

Članovi A i B reprezentacije već su odradili tri kratka bloka priprema na domaćem terenu u Delnicama i na Mrkopaljskoj Zagmajni krajem svibnja, a nakon toga i tri trening kampa na Slovenskoj Pokljuki. Reprezentacija se trenutno nalazi u Italiji gdje treniraju na stadionu Carnia Arena u Forni Avoltriju. Ovaj trening kamp ujedno je i posljednji prije kratke ljetne pauze na kojoj će biatlonci napuniti baterije za drugi dio pripremne sezone.

Ljeto ispunjeno kilometrima i rutinom na strelištu

U proljeće i ljeto fokus treninga je na razvoju aerobnog kapaciteta. Sakupljaju se sati, odnosno kilometri, prvenstveno na ski rollerima, ali tu je i bicikl, trčanje, nordijsko hodanje i planinarenje.

„Od svibnja do sredine kolovoza odrađujemo dugotrajne treninge nižeg intenziteta.“

Brajdić

Na strelištu se pak započelo s pucanjem „u miru“ kako bi se pridobila streljačka kondicija prije dodavanja intenziteta trčanja. Lekan je zadovoljan što iako je trening grupa dosta raznolika, „s 5 članova se sada mogu odraditi treninzi s većim međusobnim pritiskom na strelištu“.

„U početku smo se manje zamarali s brzinom pucanja, više smo radili na preciznosti i usavršavanju ležećeg i stojećeg položaja“

Lekan

Test, test, test

Oni koji nas pomno prate na društvenim mrežama mogli su vidjeti da neizostavan dio pripreme čine i razni testovi, kako laboratorijski tako i terenski, a osim samih sportaša testira se i materijal, odnosno oprema.

Funkcionalni laboratorijski test na pokretnoj traci i ski rollerima odrađuje se svake godine na Institutu za šport u Ljubljani. „Cilj je primarno određivanje aerobnog i anaerobnog praga te primitka kisika i ventilacije. Na temelju tih saznanja određuju se zone treninga te se znatno smanjuje mogućnost eventualne pretreniranosti dok istovremeno puno kvalitetnije upravljamo sportskom formom“ kaže Brajdić.

Ove godine prvi put je odrađen i streljački test na Institutu za sport u Salzburgu. „Dobili smo važne podatke o pritisku na ključnim točkama i „ponašanju“ puške prije okidanja i nakon samog okidanja čime ćemo objektivnije i bolje moći pristupiti radu sa svakim sportašem“ otkriva Lekan.

„S rezultatima terenskog streljačkog testa 30+30 smo zadovoljni s obzirom da su sportaši uspjeli već krajem svibnja postići formu i razinu na kojoj smo lani bili u rujnu.“

Lekan

Natjecanja u ljetnom biatlonu

One koji jedva čekaju zimu i biatlonska natjecanja, sigurno će na kratko razveseliti natjecanja u ljetnom biatlonu na ski rollerima. Naši će reprezentativci od 24. do 27. kolovoza nastupati na Svjetskom prvenstvu u ljetnom biatlonu koje će se održati u Slovačkoj, a neposredno nakon toga i na prvom Balkan kupu u Hrvatskoj koji nas očekuje 2. i 3. rujna u Delnicama.

Fokus treninga je naravno zimska sezona, stoga neće biti posebnih priprema za ova natjecanja. „U mikrociklusu koji prethodi prvoj utrci prilagoditi ćemo treninge te ubaciti ponešto intenziteta kako bi „probudili“ sportaše“, ističe Brajdić.

„Ljetna natjecanja prvenstveno će poslužiti kao dobar test i dati nam smjernice za daljnji trenažni proces.“

Brajdić