PRVA MEDALJA ZA HRVATSKU NA SVJETSKOM PRVENSTVU U LJETNOM BIATLONU

24.08.2023.

Matija Legović osvojio broncu prvog dana natjecanja u Slovačkoj.

Danas su održane prve utrke svjetskog prvenstva u ljetnom biatlonu. Juniori i juniorke natjecali su se u disciplini super sprint koja se sastoji dva dijela, kvalifikacija i finala. U kvalifikacijama se trče tri kruga od 1.5 kilometar s dva gađanja, jedno u ležećem i jedno u stojećem položaju. Najboljih 30 iz kvalifikacija se zatim natječe u finalu gdje je masovni start prema redoslijedu iz kvalifikacija, trči se 5 krugova također po 1.5 kilometar s 4 gađanja, dva ležeća i dva stojeća.

Matija Legović u kvalifikacijama

Legović je s dvije “nule” i drugim vremenom na stazi, kvalifikacije odradio najbolje od 60 natjecatelja koji su startali te je krenuo u finalnu utrku s brojem 1.

Legović u finalu

U finalu je cijelu utrku bio u vodećoj grupi s “nulom” na prvom ležećem i 1 promašajem na drugom ležećem. Nakon trećeg kruga, prvi stojeći odradio je ponovo bez greške te preuzeo vodstvo. Nažalost, na zadnjem stojećem promašio je 3 mete i morao odraditi tri kaznena kruga, ali je unatoč tome utrku završio na 3. mjestu, 10.8 sekundi iza pobjednika Jana Gunke iz Poljske, dok je drugo mjesto pripalo Serhiiju Suprunu iz Ukrajine.

Preostalo dvoje naših predstavnika nisu se kvalificirali u finale. Ema Sobol s 5 promašaja utrku je završila na 32. mjestu, dok je Filip Crnić također s 5 promašaja bio 42.