NOVA SEZONA NOVA PRAVILA – ZABRANA KORIŠTENJA FLUORA ZA PRIPREMU SKIJA

16.11.2023.

Zabrana korištenja proizvoda za pripremu skija koji sadrže fluor već je nekoliko godina tema rasprave u biatlonskim krugovima, no po završetku prošle sezone IBU je i službeno uveo potpunu zabranu korištenja fluora na svim utrkama pod okriljem IBU-a, a pravilo stupa na snagu u predstojećoj sezoni 2023/2024 koja počinje za manje od dva tjedna.

Čemu služi fluor i zašto se zabranjuje njegova upotreba?

Fluor se u raznim oblicima dodaje u voskove, praškove, gelove i slične proizvode koji se koriste pri pripremi skija za natjecanja. Glavna mu je prednost što se njegovim nanošenjem stvara sloj na skijama koji smanjuje trenje između skije i podloge te time skija brže klizi, slijedom toga i skijaši postižu veću brzinu. Fluorirani proizvodi uvedeni su u skijaške sportove prije više od 30 godina, a od tada su postali glavni saveznik servisera bez kojih je bilo nezamislivo pripremiti skije na vrhunskoj razini. Međutim, presudni nedostatak fluoriranih proizvoda je negativan utjecaj na zdravlje ljudi te štetan utjecaj na okoliš, zbog čega je i uvedena zabrana njihovog korištenja. Zabrana fluora jedan je u nizu koraka strategije održivosti IBU-a i smanjenja negativnog utjecaja biatlona na okoliš i klimu.

Novi protokol prije starta utrke

Velika novost za servisere, sportaše i ostatak ekipe na natjecanju bit će novi fluor test protokol koji se implementira prije natjecanja. Naime, biatlonci će u periodu od 45 do 30 minuta prije starta morati svoje skije podvrgnuti testiranju na fluor koje se provodi posebnim uređajem, a nakon što predaju skije na test neće više imati pristup skijama do samog starta. U slučaju neuspješnog testa, odnosno detektiranog fluora, ovisno o detektiranoj količini dodjeljivat će se žuti i crveni kartoni. Žuti karton znači upozorenje, dva žuta kartona su crveni karton. Prvi crveni karton u sezoni ostavlja mogućnost zamjene skija za drugi “čisti” par, nakon što je sportaš jednom iskoristio tu mogućnost, svaki idući crveni karton tijekom te sezone znači automatsku diskvalifikaciju s utrke.